Verdeelde stad
Door: Leo
Blijf op de hoogte en volg Leo
24 April 2010 | Cyprus, Nicosia
Lente in Nederland is de aankondiging van de zomer, waar het (hopelijk) warm zal worden. In de lente zelf is het echter nog fris met af en toe een warme (boven de 20° Celsius) dag. Op Cyprus is het in de lente nog niet warm (boven de 30° Celsius) maar wel vaak wel aangenaam met maximum temperaturen van tussen de 25° en 30° Celsius.
Cyprus is een eiland in de Middellandse Zee en behoort geografisch tot Azië, maar politiek tot Europa en is tegenwoordig (sinds 2004) zelfs lid van de Europese Unie. Niet alle politici zijn daarvan op de hoogte, Turkije kan volgens hen geen lid van de EU worden omdat het grotendeels in Azië ligt, maar ik vind het wel makkelijk dat ik hier “gewoon” met de euro (sinds 2008 ) kan betalen.
De meeste toeristen gaan naar Cyprus voor zon, zee en strand, maar ik heb gekozen voor een hotel in de hoofdstad Nicosia (Lefkosia) om van daaruit het eiland te verkennen.
De drie B's (Berlijn, Beiroet en Belfast) heb ik in het verleden al eens bezocht en ik heb me altijd verbaasd hoe een stad in tweeën gesneden kan worden. Nicosia is sinds 1974 ook een gesplitste stad en de “Green Line” verdeeld de stad echt in tweeën. Zuid-Nicosia is de hoofdstad van (Grieks) Cyprus en Noord Nicosia is de hoofdstad van de niet erkende (behalve dan door Turkije) staat Noord- (of Turks) Cyprus.
Sinds 2003 is het mogelijk om de grens te passeren en dat heb ik vandaag dan ook direct uitgeprobeerd. De grensovergang is midden in een winkelstraat waar je na een stukje niemandsland (UN) opeens in het andere deel van de stad bent. Officieel moet je je paspoort laten zien, maar dat was ik “vergeten” wat even lastig was toen ik een paar uur later weer terug wou maar meer ook niet.
Het Noorden (Turkse deel) is duidelijk minder rijk dan het Zuiden (Griekse deel) maar zeker niet minder interessant. In het Zuiden waren vooral de vele kerken en het Aartsbisschoppelijk paleis echter wel het hoogtepunt van Nicosia en indrukwekkender dan de Selimiye moskee in het Noorden.