Op de grens van Europa
Door: Leo
Blijf op de hoogte en volg Leo
27 Juni 2013 | Georgië, Tbilisi
Vanuit Batumi ben ik vertrokken naar Kutaisi. Kutaisi ligt aan de Rioni, het centrum ligt op de oostoever (Azië), maar het grootste deel van Kutaisi (inclusief mijn hotel, de werelderfgoed-kathedraal en het nieuwe parlement) liggen op de westoever en dus in Europa. Naast de werelderfgoederen (kathedraal van Bagrati en het klooster van Gelati) heb ik hier ook het nieuwe parlementsgebouw van Georgië bezocht.
Het Georgische parlement zetelde in Tbilisi, maar president Saakashvili (de man van Sandra Roelofs) besloot om het parlement te verplaatsen naar Kutaisi om de historische waarde van de stad (Kutaisi was 1000 jaar geleden hoofdstad van een verenigd Georgië) en om Kutaisi een economische impuls te geven. Sinds vorig jaar zetelt het parlement nu in een nieuw parlementsgebouw (dat ruim 150 miljoen Euro heeft gekost) in Kutaisi. Het ziet er echter naar uit dat de nieuwe president (oktober 2013 zijn er presidentsverkiezingen) het parlement zal terughalen naar Tblisi omdat het niet handig (en duur) is als de regering en alle overheidsdiensten in Tbilisi zitten en het parlement 200 kilometer ver weg in Kutaisi.
De laatste dagen ben ik in Tbilisi. Tbilisi ligt aan de Koera (Mtkvari), het centrum (met het oude parlementsgebouw, veel bezienswaardigheden en mijn appartement) ligt op de westoever (Azië) maar ook op de oostoever (Europa) ligt een groot deel van Tbilisi, waaronder de nieuwe kathedraal en het nieuwe presidentieel paleis.
Vanuit Tbilisi heb ik David Gareja (historisch grotten-kloostercomplex) en Sighnaghi bezocht, maar ik heb Tbilisi zelf natuurlijk ook verder bekeken.