Heilige steden
Door: Leo
Blijf op de hoogte en volg Leo
29 November 2014 | India, Bodhgaya
Ik was van plan om in Varanasi een trein naar (Bodh)Gaya te nemen, maar er waren geen treintickets meer beschikbaar. Ik kon nog wel een ticket voor een minder snelle expresstrein (7 ipv 5 uur) naar Patna boeken en omdat de trein ook nog 2 uur vertraging had kwam ik na 9 uur treinen in Patna.
Patna is bezig om de stad op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen, dat lijkt me wat overdreven. Maar ze hebben wel een mooi groot park met een mooie Boedistische Stupa die in 2010 door de Dalai Lama is geopend en in een ander park staat een mooi groot beeld van Gandi.
Van Patna heb ik de bus (3 uur) naar Gaya genomen, waar ik een riskja naar BodhGaya heb gepakt. BodhGaya is een heilige stad voor de Boedisten omdat hier de Bodhi-boom stond waar Boeda 2600 jaar geleden zijn verlichting vond en van waaruit het Boedisme is ontstaan.
In India zijn tegenwoordig niet zoveel Boedisten, maar in Bodh Gaya zie je pelgrims van over heel de wereld. Er zijn ook veel verschillende Boedistische kloosters uit diverse landen en de sfeer is dan ook heel anders dan wat ik eerder heb meegemaakt in India.