5 februari 2015
India
a
A
Goa
In de LP staat niet dat er een directe bus van Badami naar Goa is en bij de (commerciele) reisbureautjes adviseerden ze me om een (staats)bus naar Hubli (3 uur) te nemen en bij hen kon ik dan een ticket voor een (nacht)bus van Hubli naar Goa kopen. Bij het busstation was helaas geen informatiebalie en op internet was ook onvoldoende info te vinden, maar gelukkig wist mijn hotel me te vertellen dat er dagelijks 2 (staats)bussen rechtstreeks van Badami naar Goa gaan (om 06:00 en 06:30 uur), ik heb de bus van 06:00 genomen (die om 05:55 al vertrok).
Van Badami naar Panaji (Panjim), de hoofdstad van Goa, is het 364 kilometer en het buskaartje kostte 329 roepies. De weg van Badami naar Belgaum is echter geen autosnelweg, maar grotendeels meer een geasfalteerd landweggetje en het vervolg naar Panaji ging door de bergen waar bij elke bocht (en dat zijn er veel) geclaxoneerd moet worden. Maar 's middags om 15:15 was in wel in Goa.
In Goa is in 1510, door de Portugezen, de kolonisatie van India begonnen. In tegenstelling tot de Fransen waren de Portugezen niet bereid om hun stukje India over te dragen aan het onafhankelijke India. Na een aantal mislukte onderhandelingen is het Indiase leger in 1961 Goa binnen getrokken (op 3 plaatsen), het Portugese leger verslagen en Goa veroverd. Zo kwam er een einde aan de ruim 450 jaar Portugese (en Europese) kolonisatie van India.
Goa is een kleine staat in India en er zijn hier meer kerken dan Hindoe-tempels. Monumentale tempels zijn er niet echt, als ze al niet door de Moslems waren vernietigd hebben de Portugezen dat wel gedaan. Ook in Goa is er tegenwoordig een veg-cultuur, maar er zijn ook restaurants waar zowel varkensvlees als rundvlees op de kaart staat en bier is hier goedkoper dan in andere staten.